Ei mainoksia eikä ilmaisjakeluita

kirjoitti montun ääreltä alkuillasta sunnuntaina, 22.5.2005.

Olen käyttänyt jo pitkään Privoxy-välityspalvelinta poistamaan web-sivuista mainoksia, popup-ikkunoita, animoituja kuvia sekä seurantapiirteitä (”web bugs”, ns. yhden pikselin kuvia, onclick-scriptejä). Se myös ”siivoaa” selaimen lähettämistä pyynnöistä pois ”ylimääräistä” tietoa (esim. tarpeettomia evästeitä tai referer-tietoja).

Aina ei kuitenkaan ole mahdollista tai käytännöllistä kierrättää selaimen pyyntöjä oman välityspalvelimen kautta. Tämän takia asennan Firefoxiin pari laajennusta. Ne myös nopeuttavat selaamista Privoxyn kanssa, sillä laajennuksien estäessä pyyntöjä Privoxyllä on vähemmän työtä. Lisäksi sisällön esto selaimessa pystyy paremmin poistamaan epätoivotut elementit niin, ettei niistä jää sivuille näkyviin mitään.

Mainokset

Adblock pystyy poistamaan kuvia ja upotettuja kokonaisuuksia (img, iframe). Kun laajennus on asennettu, se lisää näiden elementtien kontekstivalikkoon toiminnon, jonka avulla voit lisätä Adblock-säännön elementin poistamiseksi (Adblock image, Adblock iframe). Poistetut elementit eivät näy sivulla. Laajennuksen avulla voi tehokkaasti poistaa mainospalvelimilta tulevan sisällön.

Muut jakelut

Flashblock estää flash-sisällön latauksen. Animoidun sisällön paikalla näytetään painike, mistä voi käynnistää estetyn sisällön suorittamisen. Valitettavan monesti näkee käytettävän flash-tiedostoja, vaikka normaali HTML olisi ollut joustavammin toimiva ratkaisu. Jos sisällön todella haluaa nähdä, on selaimeen ladattava flash-lisäosa. Tämän jälkeen selain ilmoittaa palvelimille hyväksyvänsä flash-tyyppistä sisältöä. Monet sivustot lähettävät tämän perusteella animoituja vilkkuvia mainoksia ”tavallisten” kuvien sijaan. (Tietysti mainoskuvatkin voivat olla animoituja, mutta minä en näe niitä animoituina Privoxyn ansiosta.) Flashblock-laajennuksen ansiosta sivujen vilkkuminen lakkaa, ja voit itse valita, mitä animointeja haluat katsoa.

Huom! Flashblock vaatii toimiakseen flash-pluginin. Asenna Flash Player ensin, ja Flashblock vasta sen jälkeen.

Helppoa ja toimivaa

Alkaessani käyttää näitä lisäosia olin varautunut harmistumaan siitä, että toisin kuin Privoxyn palvelimeen keskitetyt asetukset, Adblockin säännöt ovat selainkohtaisia. Joudun siis määrittelemään estetyn sisällön erikseen joka koneessa, jota käytän. Käytännössä tämä ei kuitenkaan ole ollut ongelma: eston lisääminen on helppo toimenpide, eikä lista kaiketi edes ole kovin pitkä, kun en mielestäni ole joutunut liian usein sitä säätämään.

Yksi vastaus

  • 1
    Kimmo vastaa:

    En muuten enää suosittelisi Adblockin käyttämistä, sillä se häiritsee aika monen muun sivuston tai Java-ohjelman toimimista liian ylimalkaisilla oletussäännöillä. Esimerkiksi kaikki adv-kirjaimilla alkavat resurssit poistetaan, mikä estää esimerkiksi kohtuullisen usein käytetyn advanced-hakemiston sisällön.

    Sääntöjä voi toki itse rukata, mutta päätin, että oma aikani on ainakin paremmin käytetty Privoxyn sääntöjä kehittämällä — ne hyödyttävät myös satunnaisesti käyttämiäni selaimia.

RSS: Artikkelit / Kommentit