Tablettilaitteen valinta

vastaili montun ääreltä keskellä maanantai-iltapäivää, 29.4.2013.

Veljeni kysyi mielipidettäni siitä, kannattaisiko hankkia e-kirjanlukija vai tablettitietokone. Lyhyt vastaus lienee, että jos on valittava yksi laite, niin olkoon se tablettitietokone.

Minulla on sekä Kindle että iPad. Itse asiassa molempia on kaksi, sillä kumpaakin on tullut jo kertaalleen päivitettyä.

Näyttötekniikka

Lukemista ajatellen tärkeimmäksi eroksi noussee näyttö. Näyttöjä on kahta lajia:

  • Electronic Paper, joka heijastaa ulkopuolelta tulevaa valoa. Yleisin ja tunnetuin tuotemerkki lienee E Ink.
  • Taustavalaistu paneelinäyttö, joka lähettää valoa. Nykyisin tämä on yleensä LED-valaistu IPS-paneeli, joka on yksi TFT LCD -näyttöjen tyyppi.

E Ink rasittaa silmiä vähemmän ja sitä voi lukea helposti myös ulkona auringonpaisteessa. Sitä ei kuitenkaan voi lukea pimeässä ilman valaistusta. Pimeässä lukemista varten on olemassa esim. puristimella lukimeen kiinnitettäviä LED-lamppuja.

Valaistuja LCD-näyttöjä voi katsella vähässäkin valossa tai pimeässä. Monet tabletit osaavat myös sopeuttaa näytön kirkkauden ympäristön valoisuuden mukaan. Silti kirkkaassa auringonvalossa näytön valovoima saattaa helposti olla riittämätön.

Kindle-laitteissa (Fireä lukuunottamatta) käytetään E Ink -näyttöjä. Nykyiset Kindle Paperwhitet on lisäksi valaistu edestäpäin LED-valoilla. Kindle Firessä (joka on itse asiassa Android-tabletti) ja Applen iPad-laitteissa käytetään taustavalaistua IPS-paneelia.

Sovellukset

Tablettitietokoneisiin saa nykyään paljon sovelluksia. Applella on App Store, Android-laitteille on Google Play sekä Amazon Appstore.1 Ongelmana on ennemminkin hyvälaatuisten sovellusten tunnistaminen kaiken tarjonnan joukosta.

Mielenkiintoista on, että Kindle on saatavina sovelluksena myös tablettitietokoneille, joten tässä mielessä Kindle-laite ei tee mitään, mitä tablettitietokone ei tekisi. Lisäksi Kindle-sovellus on saatavilla tavallisille tietokoneille ja sitä voi käyttää jopa web-selaimessa.

E Ink -pohjaisille Kindle-laitteille ei ole ohjelmistotarjontaa. Tosin jopa niille, kuten tableteillekin, on mahdollista asentaa vaihtoehtoinen käyttöjärjestelmä, jossa ei ole laitteen valmistajan asettamia rajoituksia.2 Tämä ei kuitenkaan taida soveltua ainoan tai tärkeäksi koetun laitteen käyttötavaksi.

Omat laitteeni

Tällä hetkellä käytössäni on Kindle Touch, johon päivitin siksi, että siinä on Wi-Fi-verkko. Vanhempi Kindleni on 2. sukupolven laite, jossa on 3G-verkko.3 Kindlen tarjonta oli silloin paljon parempi kuin kilpailijoilla ja olinhan jo muutenkin Amazonin asiakas. Isoja kirjoja on helpompi lukea pienellä lukulaitteella ja kirjat saa myös matkoille mukaan.

Ensimmäinen iPad julkistettiin 4 kuukautta sen jälkeen kun olin ostanut Kindlen. Sinnittelin vielä 7 kuukautta ennenkuin annoin periksi ja hankin sellaisen.4 Nyt käytän iPad miniä, joka on ehdottomasti kätevämpi käyttää pienemmän kokonsa ja erityisesti keveytensä ansiosta.

Wi-Fi-verkko on minulle riittävä, sillä yleensä käytän laitetta vain paikoissa, joissa sellainen on (tämähän kattaa Suomessa myös pitkän matkan junat). Hätätapauksessa (esim. junaverkon ollessa epäkunnossa) voin linkittää laitteen verkkoon kännykkäni kautta.

Näemmä laitteita on tullut päivitettyä kerran vuodessa:

2009-12-16 Kindle, 2nd gen., Global 3G
2010-11-21 Apple iPad, 1st gen., Wi-Fi
2011-10-20 Kinde Touch, 4th gen., Wi-Fi
2012-11-21 Apple iPad mini, 1st gen., Wi-Fi

Tällä hetkellä en usko enää päivittäväni Kindleä uudempaan, vaan taidan jo hieman odotella seuraavaa iPad miniä.

Suositukset

Ensimmäiseksi laitteeksi suosittelisin tablettitietokonetta siksi, että sen käyttömahdollisuudet ovat täysin toista luokkaa kuin perinteisellä e-kirjanlukijalla. Yleensä käy niin, että nälkä kasvaa syödessä, joten laitteen rajoittavuus käynee pidemmän päälle rasitukseksi.

En toki sylje E Ink -laitteiden päällekään. Silti, varsinkin markkina-alueesta riippuen, suhtautuisin niiden hankkimiseen varauksella. Hankinhan omani ennen taulutietokoneiden aikaa ja asuin silloin USAssa.

Entä tulisiko valita iOS- vai Android-järjestelmä? Tämä on vaikea kysymys vastattavaksi lyhyesti. Itse asiassa siitä voisi varmasti kirjoittaa aivan oman artikkelinsa.

Omalla kohdallani asian ratkaisi se, että käytössäni oli jo Mac-tietokoneita ja iPod touch. Jälkimmäisessä käytetään samoja sovelluksia kuin iPad- ja iPhone-laitteissa. Olen sittemmin päätynyt myös iPhone-puhelimen omistajaksi.5

Ehkä yksi tapa kiteyttää eroja on räätälöitävyys: Androidia voi säätää loputtomiin, kun taas iOSia käytetään niinkuin Applella on ajateltu.

Toisaalta tietoturvan kannalta iOS vaikuttaa paremmalta valinnalta sen takia, että Apple toimittaa laitteisiin päivitykset ajallaan, kun taas Android-laitteiden valmistajat eivät tunnu toimittavan niitä lainkaan tai ainakin erittäin harvoin.

Veljeni kertoi myös erityisesti olevansa kiinnostunut laitteen käyttämisestä kirjastosta lainaamiseen. En ole vielä saanut aikaiseksi oman kirjastokorttini uusimista, joten sähköinen lainaaminen ei ole minulle vielä tuttua. Kuitenkin ajattelisin, että tässäkin tapauksessa tablettitietokone on varmempi valinta. Sähköinen lainaaminen on vielä uutta ja tuetut järjestelmät voivat muuttua. Mikäli tuki on toteutettu ohjelmalla, on todennäköistä, että myös tulevia järjestelmiä varten saa taulutietokoneelle tarvittavan sovelluksen.

Valinta

Loppujen lopuksi on jokaisen tietysti itse päätettävä, mikä laite omassa käytössä toimii parhaiten. Olen yrittänyt tässä artikkelissa valottaa eri näkökulmia tasapuolisesti antamatta omien mieltymysteni värittää tekstiä. Mikäli jätin mielestäsi jotain olennaista pois tai tein virheitä, kerro siitä toki minulle.


  1. Vain USAssa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa. 

  2. Android rooting, iOS jailbreaking, Kindle hacks 

  3. Kyseessä on 2. sukupolven myöhempi kansainvälinen malli, jossa on Global 3G eli GSM. Se on myös jossain liian hyvässä tallessa enkä ole nähnyt sitä muutamaan kuukauteen. 

  4. Vanhan iPadini nykyinen onnellinen käyttäjä on äitini. 

  5. Edellinen puhelimeni oli BlackBerry, joten olemme varmasti kaikki yhtä mieltä siitä, että muutos on parempaan suuntaan. Silti kaipaan yhä joskus Nokian E65:n yksinkertaisuutta. 

Jätä vastaus

RSS: Artikkelit / Kommentit