Lanttulaatikko

kirjoitti nakkikioskilta perjantai-iltana, 9.12.2005.

Vanhempani ovat oppineet moderneja tapoja ja ehdottivat, että etsisin lanttulaatikon ohjeen netistä. Vastasin, että jouluun kuuluvat perinteet, joten mieluiten haluaisin sen reseptin, jonka mukaan äiti on aina laatikon jouluksi valmistanut. Resepti tuli hetken päästä sähköpostina… 🙂

1–1½ kglanttua
 vettä
½ dlkorppujauhoja
1 dlkermaa tai kermamaitoa
1muna
1–1½ tlsuolaa
½ tlinkivääriä
¼ tlvalkopippuria tai maustepippuria
¼ tlmuskottipähkinää
2–3 rklsiirappia
 (suolaa)

Kuoritut, lohkotut lantut keitetään pehmeiksi ja soseutetaan. Korppujauhot turvotetaan kermassa tai kermamaidossa. Soseutettu lanttu, korppujauhot, muna ja mausteet sekoitetaan. Maku tarkistetaan ja mausteita lisätään tarvittaessa. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan, pinta kuvioidaan lusikalla painelemalla. Päälle ripotellaan korppujauhoja ja voinokareita. Paistetaan uunissa 175–200 astetta, 1–1½ tuntia.

3 vastausta

 • 1
  Laura vastaa:

  Lanttulaatikko onkin ollut meillä yleensä kaupan hyllyltä. Sen tilanteen voikin tämän ohjeen myötä korjata ja tehdä tänä vuonna lanttulaatikonkin itse. Pyrkimättä ollenkaan aloittaa keskustelua siitä, pitääkö porkkanalaatikossa olla riisiä (tai maksalaatikossa rusinoita), nokitan omalla porkkanalaatikon ohjeellani:

  500g pakastettuja porkkanasose”paloja” 1½ dl maitoa 2 munaa ½ tl suolaa ½ tl jauhettua muskottipähkinää 1 rkl ruskeaa sokeria

  Sekoita (osittain) sulaneeseen porkkanasoseeseen muut ainekset ja kaada kahteen puolen litran foliovuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia – tunti.

 • 2
  Haka vastaa:

  Testasin tänään kaksi lanttulaatikkoa ja kaksi porkkanalaatikkoa jouluksi. Tavoitteena oli muuttaa olemassa olevia reseptejä meidän perheemme ruokavalioon sopivammaksi (alakarppia).

  Kimmon antama lanttulaatikkoresepti oli tosi hyvä. Siitä jätin kylmästi korppujauhot pois ja vaihdoin siirapin Hermesetas-jauheeseen. Jauhetta laitoin noin ruokalusikallisen verran. Kahden hengen raati tykkäsi kivasta mausteseoksesta, joka korosti mukavasti porkkanoiden makua.

  Toinen lanttulaatikko jäi kauas tästä, joten en viitsi edes reseptiä tänne kirjoitella.

  Porkkanalaatikoissa raadin maku jakaantui. Toinen resepteistä oli tuo Lauran kirjoittama, jossa maito oli korvattu kermalla ja sokeri Hermesetaksella. Maku oli perinteisen oloinen ja rakenne mainio.

  Toinen resepti kuului seuraavasti:

  300 g porkkanasosetta 1 rkl voita 1 dl kermaa 1 rkl Hermesetasta 1/2 tl suolaa 1/4 tl kanelia 1 rkl sitruunamehua pinnalle vehnälesettä ja voinokareita

  Sulata voi ja sekoita se porkkanasoseeseen. Lisää soseeseen kerma, Hermesetas, suola, kaneli sekä sitruunamehu. Ripottele pinnalle vehnäleseet ja muutama voinokare. Paista noin 150-175 asteessa noin tunti.

  Sitruunamehu toi tähän reseptiin mukavan piristyksen samoin kaneli antoi kivan säväyksen ja maku oli vähän vähemmän perinteinen. Molemmat raadin jäsenet pitivät tästä.

  Lanttulaatikosta oli siis helppo valita tuo Kimmon äidin reseptiä mukaileva resepti, mutta porkkanalaatikosta täytyy vielä raadin sisällä keskustella. 🙂 Joulupöytään näiden kanssa tulee ainakin hirveä ja punajuuri-sinihomejuustovuokaa.

 • 3
  Laura vastaa:

  Enemmän ja vähemmän perinteiset laatikot on kokkailtu ja popsittu. Jouluun tuntuu kuuluvan perinteet, joten parhaiten kauppansa tekivät ne samat tutut laatikot. No, hyvä että tekivät kauppansa, eikös jouluna tärkeintä ole syöminen… niin ja lahjat. 🙂

RSS: Artikkelit / Kommentit