GPS (Garmin eTrex Legend Cx)

kirjoitti ilmoitustaululla aikaisin perjantai-aamuna, 30.6.2006.

Päätin alkukeväästä ostaa GPS-laitteen. Alunperin katselin kiinnostuneena parin sadan hintaluokassa pyöriviä laitteita. Niissä vaikutti olevan riittävästi ominaisuuksia. Sitten kuitenkin parempi puolisko houkutteli minut ostamaan värinäytöllisen mallin ja niin ostoskoriin päätyi Garmin eTrex Legend Cx.

Itse laite on näppärän kokoinen ja näköinen. Näyttö on riittävän suuri retkeilykäyttöön. Kumimainen pinta auttaa pitämään laitteen tukevasti kädessä ja kerää taskussa tai laukussa suuren määrän pölyä ja nöyhtää. Erilaisia näyttöjä on riittävästi niin että tilanteen mukaan voi valita haluaako nähdä karttaa vai kompassia, tai pelkkiä tietoja, isolla tai pienellä fontilla. Muistikortille (SD micro) tallennettavat kartat eivät rajoita laitteessa yhtä aikaa olevien karttapohjien määrää lainkaan samaan tahtiin kuin sisäinen muisti.

Laitteen runsaista ominaisuuksista eniten olen käyttänyt:

 • pisteiden merkintä kartalle (sekä etukäteen etsimällä, että ”merkkaanpa tähän mihin parkkeerasin niin löydän ainakin takaisin”)
 • navigointi annettuun pisteeseen (kompassinäytöllä on selkeä nuoli osoittamaan minne päin pitäisi mennä)
 • kuljettujen reittien piirto

Laitteeseen kuuluu mukaan pohjakartta, jossa on päätiet ja kaupungit. Maantieteellisesti laajat kaupungit on satunnaisen tuntuisesti pilkottu kaupunginosiin, joita sitten on mätkitty kaupungin keskustan ympärille. Teiden määrä on sen verran olematon, että kaupunkisuunnistamiseen karttapohjan kanssa ei kannata ryhtyä. Kuitenkin maata kuvaavalle vaaleankeltaiselle läntille voi hyvin sijoitella itselleen tärkeät kohteet ja navigoida niitä kohti kompassin avulla. Ostetut kartat muuttavat laitetta merkittävästi. Rakennukset on piirretty kartoille ja pienetkin kadunpätkät löytyvät nimineen kaikkineen. Karttaa voi käyttää apuna löytämään perille, mutta käskettäessä laitteen navigoida paikasta A paikkaan B se ei teitä pitkin vaivaudu liikkumaan vaan valitsee kätevämmän linnuntien. eTrex Legend Cx ei olekaan mikään autonavigaattori. Retkeilijälle linnuntie ja kompassinäyttö ovat kätevät apuvälineet. Autoillessa näytön pienuus ja tietä pitkin navigoinnin puute häiritsee erityisesti yksin liikkuessa. Kartturin apuvälineenä eTrex Legend Cx toimii kuitenkin varsin hyvin, varsinkin jos matkareitille ripottelee sopivasti välietappeja parantamaan reitin pituuden arviointia ja näyttämään selkeästi risteykset, joista pitää kääntyä.

Harmillisesti karttoihin saa kuitenkin hupenemaan pienen omaisuuden, jos haluaa koko Suomen kattaa. No, tänä vuonna retkeily pitää rajoittaa sille alueelle minkä kartat on jo raskinut ostaa.

Yksi vastaus

 • 1
  Artsi vastaa:

  Ostoperusteista sen verran, että pieni koko, värinäyttö, mielekäs muistin määrä (sekä reittipisteiden ja jälkien määrä) ja erityisesti virtalähteenä käytettävät AA-akut (tai paristot) olivat kaikki mukana hinta/laatu -arvioinnissa.

  Itse asiassa valinta ehti kohdistua edelliseen malliin, joka poistui juuri markkinoilta, ja niinpä piti ”tyytyä” hiukan kalliimpaan korvaavaan malliin. Vaikka hinta tuntui ensin turhan kovalta alkuperäisiin raameihin, niin erillisen muistikortin käyttö laitteen muistina on jälkikäteen havaittuna erinomainen juttu.

  Karttapohjat ovat 1:20000 kartoista tehtyjä, ja yksityiskohtien määrä on enemmän kuin riittävä. Pari vuotta vanhoina ihan jokainen uudempi tie ja talo ei niiltä löydy, mutta toisaalta koko etelä-suomi tuolla resoluutiolla taskussa on erinomainen lisä liikkuvalle. Kyseessä ovat siis Garmin Vapaa-ajan kartat

  GPS-vastaanottimen herkkyys ei ole erityisen häävi, mutta toistaiseksi ei ole ongelmia ollut autossa eikä metsässä käytettäessä. Ehkä suurkaupungin kiviviidakoissa saattaa yhteys kadota, mutta katukartalla pärjää varsin hyvin muutenkin; kyllähän karttaa pitää osata lukea muutenkin.

  Yhdellä kolmen AA-akun setillä pärjää päivän, hiukan käyttötavasta riippuen (näytön kirkkauteen on yleensä riittänyt toiseksi himmein asetus). Speksien mukaan AA-paristoilla pitäisi jaksaa lähes parikymmentä tuntia, ja sivistyksen parissa lisävirtaa saa kohtuullisen helposti.

RSS: Artikkelit / Kommentit