WoW ensikertalaiselle

kirjoitti huvimajassa iltamyöhään lauantaina, 5.1.2008.

World of Warcraft kasvattaa yhä pelaajakuntaansa, joten luultavasti tänäkin jouluna joku sai sen lahjaksi, tai päätti kokeilla peliä muuten vain. Koska kyseessä on varsin laaja ja monipuolinen virtuaaliympäristö, saattaa joukko vinkkejä aloittelijalle olla paikallaan.

Itse aloitin pelin reilu vuosi sitten, ja toistaiseksi intoa ja tekemistä on vielä riittänyt. Joillekin riittää kertakokeilu, toisilla kolme vuotta ei ole vielä ollut tarpeeksi.

Mistä siinä on kyse?

WoW on MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game), jossa miljoonat ihmiset (rooli)pelaavat samaa peliä yhtä aikaa samassa maailmassa. Vaikka pelaaja lopettaisi pelaamisen, ei maailma pysähdy vaan jatkaa toimiaan muiden pelaajien myötä, tai ilman heitäkin. Tosin maailma on käytännön syistä joka tapauksessa varsin staattinen, toisin sanoen pelaajien toimet eivät juurikaan vaikuta näkyvään ja koettavaan maailmaan. Käytännössä moninpeli ei ole niin massiivinen kuin mainokset antavat ymmärtää (9 miljoonaa pelaajaa), sillä pelaajat on jaettu erillisille servereille, joista jokainen pyörittää omaa erillistä kopiotaan pelimaailmasta. Yhdellä serverillä on tyypillisesti ehkä 10-20 000 pelaajaa, joten tungosta ei synny.

Roolipelimäiset elementit ovat pelissä esillä, mutta varmaan 99% pelaajista siitä vähät välittää. Roolipelielementtien ei siis tarvitse pelottaa pois, jos se puoli ei kiinnosta. Hahmot kuuluvat johonkin 10:stä eri rodusta, jotka jakautuvat tasan kahden keskenään sotaisissa väleissä olevan ryhmittymän kesken. Ryhmittymän lisäksi hahmolle valitaan jokin luokka yhdeksästä vaihtoehdosta. Hahmoluokka määrittää hahmon kyvyt ja kyvyt puolestaan roolin ryhmissä.

Hahmoilla suoritetaan tehtäviä, jotka vaihtelevat tavaran keräämisestä tai kuljettamisesta jonkin tietokoneen ohjaaman hahmon (NPC, Non-Playable Character) saattamiseen paikasta toiseen, alueiden tutkimiseen ja jos jonkinlaisten vihollisten tappamiseen. Usein nämä yhdistyvät eri tavoin. Lisäksi maailmalla kertyy matkaan jos jonkinlaista tavaraa, jota voi myydä muille, jalostaa käyttökelpoisiksi tuotteiksi, tai heittää roskiin. Saattaapa sieltä jäädä käteen suoraan itselle hyödyllistäkin tavaraa, riihikuivan käteisen lisäksi.

Pelaajat on jaettu kahteen eri leiriin, joiden välillä vallitsee paikoin avoin sotatila ja paikoin kaunainen yhteiselo. Tietyissä tilanteissa käydään siis myös sotaa vastapuolen pelaajia vastaan. Joskus pelaajat saattavat myös auttaa toisiaan ryhmittymien välillä, joten aina ei voi olla varma mitä vastapuolella on mielessä. Tässä mielessä ryhmittymien välinen ”sotatila” on enemmänkin vain tila, joka mahdollistaa yhtä lailla vihollisuudet kuin yhteiselon ja avunannonkin (rajoitetusti). Ryhmittymien välillä kommunikointi on myös hyvin rajallista.

Tehtäviä suorittamalla ja vihollisia tappamalla hahmot keräävät kokemusta, joka tasaisin väliajoin tuottaa hahmolle uuden kokemustason. Kokemustason kasvamisen myötä hahmon taidot lisääntyvät ja paranevat. Kaikki aloittavat pelin tasolta 1, ja tällä hetkellä tasokatto on 70, jonka jälkeen kokemusta eikä uusia kykyjä kerry.

Pelin kolme pää-asiallista elementtiä ovat hahmon kehittäminen tasolle 70, muita pelaajia vastaan taisteleminen (PVP, player vs. player) ja ”raidaus”. Kaikkien kolmen pelityylin motivoivana tekijänä tuntuu valtaosalle olevan niiden tarjoamat mahdollisuudet haalia hahmolleen parhaita mahdollisia varusteita. Vaikka peliä voi moninpelin luonteesta huolimatta pelata hyvinkin itsenäisesti ja yksin, niin yksi sen keskeisistä elementeistä on ryhmissä toimiminen sellaisten vastusten voittamiseksi, joihin ei yhdellä tai kahdella hahmolla yksin ole mitään mahdollisuuksia. Sosiaalisemmat saattavat keskittyä muiden kanssa höpisemiseen ja jättää hahmon kehittämisen taka-alalle.

Tyypillisesti ryhmille tarkoitetut haasteet on koottu luolastoiksi, joissa lymyilee tavan rivivihollisten takana joukko erilaisia pääpahiksia. Näitä pomoja (boss) voittamalla on sitten mahdollista saada hahmolleen huomattavasti normaalia parempia varusteita. Normaalit luolastot on tarkoitettu viiden hengen ryhmille, ja näiden lisäksi tasokaton saavuttaneille on tarjolla joukko erityisen vaativia luolastoja, jotka edellyttävät nykyisellään 10 tai 25 hengen ryhmiä, ns. raid ryhmiä. Nämä raidit vaativat ryhmiltä huomattavasti tavallista luolastoa enemmän osaamista, paneutumista ja varustautumista, niin oman hahmon kuin ryhmässä toimimisen sekä kunkin luolaston erityispiirteiden osalta.

Ensimmäinen hahmo

Serverin valinta

Pelin aloittajan ensimmäinen valinta oman hahmon luomiseksi ei itse asiassa liity hahmoon lainkaan. Ensimmäiseksi valitaan nimittäin serveri, jolle hahmon haluaa luoda. Tällä on enemmän merkitystä kuin ensialkuun saattaa tulla ajatelleeksikaan.

Pelaajat on jaettu noin 20 000 pelaajan ryhmiin servereille, joista jokainen pyörittää omaa versiotaan samasta maailmasta. Serverit on kuitenkin jaettu useilla eri tavoilla. Euroopassa myytävät WoW-versiot käyttävät eurooppalaisia servereitä, joissa ensimmäinen valintataso koskee käytettävää kieltä (jolla siis pelin sisältö on pelaajille esitetty; pelaajien keskenään käyttämä kieli voi toki vaihdella). Valittavissa on neljä eri kieltä, joista englanti on luultavasti useimpien käyttämä. Pelaajien kielitaito vaikuttaa siihen, minkä kielialueen palvelimilla he todennäköisesti pelaavat (elleivät englanninkielisillä). Tämä taas vaikuttaa pelissä ryhmiintymiseen, jos serverin pelaajakunnan valtaosa sattuu elämään vaikkapa kolme tuntia aiemmalla tai myöhemmällä aikavyöhykkeellä kuin itse.

Kielivalinnan jälkeen valitaan serverin tyyppi. Serverit on jaettu neljään eri tyyppiin kahden perusasetuksen kombinaatioiden mukaan: roolipeliserverit/tavalliset ja pve/pvp (player vs. environment, player vs. player). PVP-servereillä eri ryhmittymien pelaajien väliset taistelut ovat väistämättömiä, ja osa pelin luonnetta. vastaan saattaa tulla vastapuolen pelaaja, joka on huomattavasti omaa tasoa ylempänä ja käytännössä voittamaton. Mikäli tämä päättää vielä jäädä maisemiin odottelemaan, saattaa alueella tehtävien suorittaminen käydä ainakin vähäksi aikaa mahdottomaksi, ellei satu saamaan paikalle oman puolen kavereita auttamaan. Pienikin kärhämä saattaa kasvaa isoksi kähinäksi. PVE-servereillä ei pääsääntöisesti tarvitse taistella muita pelaajia vastaan ellei erityisesti halua (ja taistelun toteutuminen edellyttää, että myös toinen osapuoli sitä haluaa). Roolipeliserverien ero normaaleihin on varsin kosmeettinen: tavoitteena on ollut, että erityisesti roolipelaamisesta kiinostuneet voisivat kyseisillä servereillä keskittyä asiaan ilman muiden jatkuvaa häirintää ja roolipelimäisen ympäristön uskottavuuden rikkomista viittauksilla oikean elämään, jne. Käytännössä näitä sääntöjä ei juurikaan valvota, joten ero rajoittuu lähes pelkästään siihen, että RP-serverillä saattaa törmätä aktiivisesti roolia vetäviin pelaajiin.

Tärkein serverin valintaan vaikuttava kriteeri on kuitenkin mahdollisten tuttujen pelaaminen. Mikäli tuntee kavereita, jotka pelaavat, ja haluaisi pelata heidän kanssaan, on osattava valita se serveri, jolla kyseiset tutut pelaavat!

Ryhmittymän valinta

Kun sopiva serveri on valittu, voidaan ryhtyä luomaan varsinaista hahmoa, ja tässä ensimmäinen valinta liittyy ryhmittymän valintaan. Ryhmittymiä on kaksi: Alliance ja Horde. Kumpaankin kuuluu 5 eri rotua, ja kummallakin ryhmittymällä ovat valittavissa kaikki eri hahmoluokat, tosin kutakin luokkaa voi pelata vain tietyillä roduilla.

Jälleen on syytä tarkistaa, millä puolella tutut pelaavat, mikäli tahtoo erityisesti pelata kavereiden kanssa (tai heitä vastaan). Ryhmittymät on pyritty tekemään pelissä mahdollisimman tasaväkisiksi, joten pelillisesti kumpikaan ei anna erityistä, yksikäsitteistä etua, vaikka käytännön syistä jompi kumpi on usein yksittäisissä asioissa ”parempi” (tukikohtien sijainnit, jne). Usein kuulee vastapuolta haukuttavan, mutta omien kokemusten perusteella ihan yhtä fiksuja ja hölmöjä pelaajia löytyy kummaltakin puolelta.

Rotu ja hahmoluokka

Ryhmittymän sisällä valitaan rotu ja sen sisällä hahmoluokka. Käytännössä hahmoluokka vaikuttaa eniten pelityyliin ja omaan rooliin ryhmissä, joten hahmoluokan valintaan kannaattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sen jälkeen voi sitten valita jonkin niistä roduista, joilla kyseistä luokkaa voi pelata (vaikka roduilla on joitakin eroja saman luokan pelaamiseen, ei niiden käytännön vaikutus ole merkittävä).

Hahmoluokkien eroista löytyy varsin kattavasti tietoa esimerkiksi www.wowwiki.com:sta. Tässä yhteydessä riittänee todeta joitakin hahmoluokkien ominaispiirteitä. Jotkin luokat ovat pääsääntöisesti lähitaisteluluokkia, joissa taistelussa mennään vihollisen lähituntumaan (melee) mättämään sitä miekalla, nuijalla, kirvellä tai muulla muotoiluvälineellä. Vastapainona näille melee-luokille ovat taikojen käyttäjät (spell casters), jotka aiheuttavat vahinkoa kauempaa.

Jotkin luokat sopivat paremmin yksin puurtamiseen, toiset taas hyötyvät useamman hengen ryhmistä, tosin kaikille luokille on pyritty löytämään sellainen opittavien taitojen osajoukko, että ne kykenisivät itsenäisesti suorittamaan pelin soolotehtävät ongelmitta. Jos kuitenkin tietää pelaavansa enemmän yksin tai ryhmissä, kannattaa hahmoluokkaa valita tämä silmälläpitäen.

Luokan valinta vaikuttaa myös siihen, mikä on pelaajan todennäköinen rooli pienryhmissä, kun vastuksena ovat tekoälyn ohjaamat hahmot. Käytännössä rooleja on kolme: tankki, tuho tai parantaja. Tankin tehtävänä on pitää vihollisten huomio ja viha itsessään, ja ottaa vastaan vahinko kuolematta siihen. Vastaavasti tuhoryhmän (dps, damage per second) tehtävänä on tehdä mahdollisimman paljon vahinkoa vastapuoleen ilman, että sen huomio siirtyy tankista heihin. Parantajat pitävät sitten tankin ja muut mahdollisesti vahinkoa kärsivät tahot hengissä parantamalla minkä ehtivät.

Jotkin hahmoluokat ovat puhtaasti keskittyneet johonkin tiettyyn ryhmän rooliin, ja toiset ns. hybridiluokat mahdollistavat roolista toiseen siirtymisen jopa kesken taistelun. Yleensä ”puhtaat” hahmoluokat ovat hybridejä helpompia aloittaa ja pelata, koska eri roolien ja kykyjen määrä on pienempi ja helpommin opittavissa ja ymmärrettävissä.

Sukupuoli, ulkonäkö ja nimi

Lopuksi hahmolleen voi valita sukupuolen, muokata sen ulkonäköä ja valita sille sopivan nimen. Näistä nimi saattaa tuottaa ongelmia, sillä pitempään käytössä olleilla servereillä ne kaikki tavalliset ja tyypilliset nimet on jo keksitty ja käytetty. Vaivannäkö kannattaa silti, sillä hahmon nimen kanssa peliä saattaa pelata vuosia. (Äskettäin peliin tuotiin mahdollisuus jäkikäteen muuttaa hahmon nimeä, mutta se lysti maksaa sitten ihan oikeaa rahaa).

Ja hommiin

Ensimmäistä kertaa hahmolla aloittaessa peli näyttää lyhyen elokuvamaisen pätkän maailmasta. Kannattaa katsoa tarkemmin, sillä se ei ole ennalta purkitettu mainos, vaan maailmassa vilistää juuri se mitä siellä sillä hetkellä siinä kohtaa liikkuu. Kohta olet osa sitä, mitä videossa vilahti. Onnea uudelle uralle!

Maailma on sen verran suuri ja monipuolinen, että ei kannata säikähtää, jos tuntuu että uutta ja opittavaa on liikaa. Kyseessä voi todella sanoa olevan maailma, joten asioiden oppiminen kestää aikaa, ja onneksi pelin ulkopuoleltakin löytyy koko joukko resursseja, joilla voi itseään sivistää silloin kun varsinainen pelaaminen ei suju, maistu tai ole mahdollista.

Aloitustehtävät ja -tasot menevät nopeasti. Tosin laukkutilan ja rahan puute ovat ikävät riesat ensimmäisten 10-20 tason ajan. Varsin nopeasti tämä kuitenkin helpottaa, ja mikäli pelissä on jo tuttuja, saattaa siltä suunnalta tulla pikaistakin helpotusta pienten laukkujen ja käteisen muodossa.

Ei kannata kuitenkaan ahnehtia, sillä kyseessä ei ole mikään parin päivän peli. Tasolle 70 pelattuna pelitunteja kertyy helposti useita satoja, ja ne ovat ihan tehotunteja eivätkä mitään maiseman ihailua ja kavereiden kanssa höpöttelyä – ne höpinätunnit tulevat sitten siihen päälle.

Sattuneista syistä peli pyrkii olemaan jonkin sortin aikasyöppö. Kaikki on saavutettavissa, kunhan vain pistää tarpeeksi aikaa tavoitteen saavuttamiseen. Osittain tästä syystä johtuen pelin luolastojen läpikäymiseen kannattaa varata aikaa useampi tunti per luolasto. Hahmon kehittämiseen tasolle 70 ei ole kuitenkaan tarpeellista käydä läpi yhtään tällaista viiden hengen luolaa, vaan tehtäviä voi suorittaa aivan omassa aikataulussaan. Niinpä puolikin tuntia silloin tällöin riittää aivan hyvin yksin etenemiseen. Karkeana arviona voi laskea, että yhden tason saavuttamiseen tarvitaan aktiivista pelaamista tunteina sen hetkinen taso jaettuna 10:llä. Toisin sanoen tason 35 hahmolla menee noin 3-4 tuntia saavuttaa seuraava taso.

Tason 20-22 tietämissä kaikki luokan keskeiset kyvyt ovat opittavissa, joten tasojen 20-30 tietämillä alkaa olla karkea käsitys siitä, mitä ja miten kyseisellä hahmoluokalla tehdään ja mitkä ovat sen vahvuuksia ja heikkouksia. Useimmilla luokilla hahmokehitystä tapahtuu merkittävämmin tasakymmenissä, joista yksi merkittävimpiä on 40, jolloin on mahdollista hankkia nopeampi kulkuväline. 60 on mainitsemisen arvoinen siinä mielessä, että se oli aiemmin tasokattona, ja siksi silloin hahmoluokan voi katsoa olevan ”kypsä”, ja omaavan kaikki ne taidot, jotka sille on alunperin suunniteltu. Toki välillä 60-70 tulee vielä jotain pientä ja kivaa lisääkin. Tasokatto 70 mahdollistaa sitten hahmokehityksen seuraavan vaiheen, jolloin keskitytään lähinnä haalimaan hahmolle mahdollisimman hyvät varusteet. Sen jälkeen voi aloittaa uraa areenataistelijana muita pelaajia vastaan maineen ja mammonan toivossa, tai siirtyä raidien ryhmäkuriin ja haasteisiin. Tai kokeilla jotakin muuta hahmoluokkaa…

Joidenkin mielestä peli alkaa tasolla 70, toisten mukaan se päättyy siihen. Itse en vielä kahden tason 70 hahmon jälkeenkään tiedä, missä se omalla kohdalla päättyy…

Lisätietoja

Verkosta löytyy runsaasti lisätietoja, artikkeleita, ynnä muuta WoW:iin liittyvää materiaalia:

Kommentteja ei voi kirjoittaa.

RSS: Artikkelit / Kommentit